Što su svijećnjaci? - Obogatio sam se koristeći ovu metodu i sad zarađujem preko $10,000 mjesečno.
More information
Matko Jurić

Strategija Svijećnjaka

Strategija svijećnjaka je jedan od najpoznatijih načina u trgovanju binarnim opcijama. Ukoliko razumijete svijećnjake, možete pronaći mogućnosti za trgovanje u bilo kakvom tržišnom okruženju i uvijek ćete moći trgovati binarnim opcijama.

U ovom članku ćemo objasniti kako primijeniti strategiju svijećnjaka sa binarnim opcijama. Detaljnije, odgovorit ćemo na ova pitanja:

Candlestick method
 • Što su svijećnjaci?
 • Kako mogu koristiti svijećnjake u trgovanju binarnim opcijama?

Što su svijećnjaci?

Svijećnjaci su način pomoći kratkoročnim investitorima da pronađu profitabilne mogućnosti trgovanja. Ovaj način je nužan jer, kako biste pronašli profitabilne mogućnosti trgovanja, prvo morate znati što se trenutačno dešava sa dobrom. Za dugoročna ulaganja možete potražiti informacije kao što je zarada kompanije ili njezin budući potencijal, ali za kratkoročna trgovanja sa binarnim opcijama ova informacija je beskorisna.

Čak i ukoliko znate da BMW ima bolji proizvod u odnosu na Renault, to znanje Vam ne pomaže da predvidite da li će cijena BMW-ovih dionica tijekom sljedećeg sata rasti ili padati. Bit će mnogo dana kada će cijena BMW-ovih dionica biti nisko, čak i ako ostvaruju vrhunske kvartalne rezultate, na primjer kada je cijelo tržište u padu ili kada je drugi proizvođač auta u nevolji. Tijekom ekonomske krize, cijena dionica mnogih kompanija će pasti, unatoč tome što kompanije izuzetno dobro posluju.

Jedini način da doznate što se dešava na tržištu u kratkoročnom smislu je tehnička analiza, a svijećnjaci su jedan od najosnovnijih alata tehničke analize.

Tehnička analiza se bazira na jednostavnoj pretpostavci. Jedini razlog zbog kojeg cijena dobra raste ili pada tijekom kratkog vremenskog perioda jest odnos ponude i potražnje. Nemoguće je reći otkud dolazi ta ponuda i potražnja, kao što je nemoguće razumjeti zašto trgovci baš sada kupuju ili prodaju, ali je moguće razumjeti da oni kupuju i prodaju sada te da li ponuda premašuje potražnju ili je obratno. Ovo saznanje je dovoljno da budete uspješni u binarnim opcijama.

 • Kada ponuda premašuje potražnju, znate da će cijene padati. Posljedično, dobra je ideja investirati u padajuće cijene.
 • Kada potražnja premašuje ponudi, znate da će cijene rasti. Posljedično, dobra je ideja investirati u rastuće cijene.

Tehnička analiza prebacuje fokus od onoga zašto se nešto dešava prema onome da se dešava. Dok god znate da će tržište rasti ili padati, nema potrebe da znate zašto raste ili pada.

Svijećnjaci su jedan od najosnovnijih alata u tehničkoj analizi. Grafikoni sa svijećnjacima su oblik vizualiziranja kretanja cijene nekog dobra, što je razlog zašto su osnovni alat svakom tehničkom analitičaru.

U usporedbi sa linijskim grafikonima koje većina trgovaca poznaje iz novina, grafikoni sa svijećnjacima imaju značajnu prednost: snabdjevaju Vas sa svim tržišnim kretanjima nekog dobra. Linijski grafikoni prikazuju samo jednu cijenu u razdoblju.

Kako biste razumjeli ovu razliku, razmislite o ograničenjima linijskog grafikona. Kada gledate dnevna, mjesečna ili godišnja tržišna kretanja, linijski grafikon ne može prikazati baš svaki pokret tržišta - grafikon jednostavno nije toliko detaljan. Posljedično, linijski grafikon je skupni prikaz podataka iz više razdoblja i prikazuje samo jednu cijenu po periodu, uobičajeno je to zaključna cijena. Linijski grafikon ignorira sve ostale cijene što onda dovodi do značajnih nepravilnosti.

Linijski grafikon ne osigurava tehničkim analitičarima mnoge informacije koje trebaju imati kako bi razumjeli što se dešava. Razmotrite o ova dva primjera:

 • Primjer 1: Neko razdoblje počne sa cijenom od $100, ostane na toj cijeni bez neke velike aktivnosti, i onda zaključi sa $100. Sljedeće razdoblje također počne sa $100. U linijskom grafikonu se ovo tržišno kretanje prikazuje ravnom linijom između ta dva razdoblja.
 • Primjer 2: Neko razdoblje počne sa cijenom od $100, poraste na $102, a tada padne i ponovno zaključi sa $100. Sljedeće razdoblje također počne sa $100. U linijskom grafikonu se i ovo tržišno kretanje prikazuje ravnom linijom između ta dva razdoblja.

U oba ova slučaja, linijski grafikon bi prikazao tržišna kretanja na točno isti način - ravnom linijom. Tehnički analitičar bi donio iste zaključke iako su oba tržišna okruženja fundamentalno različita i treba na njima različito trgovati.

Grafikoni sa svijećnjacima mogu riješiti ovaj problem. Grafikon sa svijećnjacima može sažeti sve informacije o nekom razdoblju u jedan svijećnjak. To Vam omogućuje da sve važne informacije dobijete brže nego putem običnog grafikona cijena te da izvučete još i više podataka, koje onda možete koristiti za Vašu strategiju svijećnjaka.

Kompaktne, brzo dostupne informacije u grafikonima sa svijećnjacima Vam pomažu da primijenite odgovarajuće strategije koje ne biste mogli pomoću običnog grafikona cijena.

Svaki svijećnjak predstavlja kretanje cijena u određenom vremenskom intervalu od nekoliko sekundi do nekoliko dana i sastoji se od tijela i od fitilja.

 • Tijelo predstavlja cijenu otvaranja i cijenu zatvaranja nekog dobra u određenom vremenskom razdoblju. Ukoliko je cijena zatvaranja veća od cijene otvaranja, boja tijela je obično bijela, a svijećnjak je klasificiran kao bikovski (bullish). Ukoliko je cijena zatvaranja niža od cijene otvaranja, tijelo svijećnjaka je obično crno, a svijećnjak je klasificiran kao medvjeđi (bearish).
 • Fitilj je manji produžetak tijela na obadva kraja i predstavlja maksimalno kretanje cijene u datom vremenskom razdoblju.

Ponekad su boje tijela zamijenjene crvenom i zelenom bojom, sivim tonovima, ili nekim drugim bojama. Ne dajte da Vas to zbuni, sve te kombinacije boja rade na isti način: jedna je boja za svijećnjake koji prikazuju rast, a druga je boja za svijećnjake koji prikazuju pad, a morali biste intuitivno razumjeti koja boja predstavlja koji smjer.

Koji svijećnjaci mogu biti osnova moje strategije svijećnjaka?

Svijećnjaci su idealni za tehničke analitičare jer njihovi jedinstveni oblici oblikuju uzorke i formacije. Te formacije se mogu sastojati od samo jednog svijećnjaka posebnog oblika ili od više svijećnjaka koji tvore određen uzorak. Vješt trgovac može koristiti te formacije kako bi predvidio buduća kretanja cijena. Često iskusan trgovac jednim pogledom na cjenovni grafikon može shvatiti u kojem smjeru će se kretati tržište.

Previše je formacija svijećnjaka da bismo ih sve mogli objasniti u jednom članku. Ovdje ćemo se koncentrirati na kratak pregled.

Svijećnjaci se mogu klasificirati u dvije glavne kategorije:

 • Postoje jednostavne formacije svijećnjaka, koje se sastoje od samo jednog svijećnjaka, i
 • složene formacije svijećnjaka koje se sastoje od nekoliko svijećnjaka.

Kako bi stvari bile jasnije, ovdje ćemo predstaviti primjer za svaku formaciju, a detalje ćemo objasniti u specijaliziranim člancima.

Primjer jednostavne formacije svijećnjaka: velika svijeća

Velika Svijeća je primjer formacije nastale od jednog svijećnjaka. Veliku Svijeću karakterizira neuobičajeno veliko tijelo koje počinje i završava vrlo blizu najvišeg i najnižeg maksimuma u vremenskom razdoblju. Ukoliko je svijećnjak bijel, drugim riječima u bikovskom smjeru kretanja, to ukazuje na početak vjerojatne duže bikovske aktivnosti. Ukoliko je svijećnjak crn, ili u medvjeđem smjeru, to ukazuje na početak vjerojatne duže medvjeđe aktivnosti.

Ovu informaciju možete koristiti kako biste kupili opcije u smjeru svijeće i predvidjeli daljnje kretanje cijena u ovom smjeru. Koju mogućnost za opcije trebate koristiti ovisi o vremenskim rokovima Vašeg grafikona. U kraćim vremenskim rokovima trebate koristiti opcije sa kraćim rokom trajanja, opcije od 30 ili 60 sekundi na primjer, ukoliko je Vaš vremenski rok minuta ili manje. Što je duži Vaš vremenski rok, imate više tipova opcija koje možete koristiti. Kada, primjerice, trgujete u vremenskim rokovima od nekoliko sati, možete koristiti Najvišu (High), Najnižu (Low) ili Diraj (Touch) opciju.

Primjer složene formacije svijećnjaka: formacija 3 metode

Jedan primjer složenije formacije svijećnjaka je Formacija 3 Metode. Formacija 3 Metode temelji se na Velikoj Svijeći. Umjesto jedne Velike Svijeće, sastoji se od Velike Svijeće i nekoliko manjih svijećnjaka koji su uključeni u rasponu Velike Svijeće, ali u suprotnom pravcu.

Formacija je završena sa još jednom Velikom Svijećom na kraju koja probija prvu Veliku Svijeću. Taj pravac također predviđa kretanje cijena u smjeru Velike Svijeće.

Vaše trgovanje će se značajno unaprijediti kad naučite prepoznavati veliki broj formacija svijećnjaka. Oni Vam pomažu da izbjegnete loša trgovanja koja biste napravili te pomažu da pronađete nove mogućnosti za ostvarivanje dobrog profita.

Primjer vrlo složene formacije svijećnjaka: Rame-glava-rame (shoulder-head-shoulder) formacija

Rame-glava-rame formacija je formacija svijećnjaka koja se može sastojati od 50 ili više svijećnjaka. To je primjer okrenutog uzorka koji Vam može signalizirati da će trend završiti. Suprotno okrenutom uzorku su uzorci nastavka koji ukazuju da će trend vjerojatno nastaviti. Fokusirajmo se za sada na rame-glava-rame formaciju, informacije o ostalim formacijama možete pronaći u zasebnim člancima.

Rame-glava-rame formacija ukazuje da je završio uzlazni trend, a počeo silazni. Kao što možete vidjeti na slici, tržište je jedno duže vrijeme raslo u trendu, ali je onda ostalo bez momenta. Tržište je prošlo kroz period konsolidacije, ali nikad nije uhvatilo novi moment. Kao rezultat toga, tržište je palo ispod najniže razine uzlaznog trenda, čime je uzlazni trend završen i započeo je silazni trend.

Ovaj brz, odlučujuć pomak u tržišnom smjeru značajno mijenja tržišnu okolinu. Gdje su ranije svi znakovi ukazivali da će cijene rasti, sada trgovci mogu očekivati pad cijena. Sukladno tome oni moraju izaći iz dugoročnih pozicija i investirati u kratkoročne pozicije, čime stvaraju dodatnu ponudu, a potražnju smanjuju na minimum, što onda rezultira u jačanju silaznog trenda.

Ovaj silazni trend je predvidljiv, što znači da Vi kao trgovac binarnim opcijama na tome možete profitirati.

Kako mogu koristiti strategiju svijećnjaka sa binarnim opcijama?

Kako biste koristili strategiju svijećnjaka sa binarnim opcijama, imate nekoliko mogućnosti. U sljedećim paragrafima provest ćemo Vas kroz proces stvaranja vlastite strategije svijećnjaka sa binarnim opcijama. Proces uključuje tri koraka:

 • Odaberite prave svijećnjake,
 • Odaberite pravi tip binarnih opcija, i
 • Odaberite pravu strategiju upravljanja novcem.

Pogledajmo pobliže svaku od ovih strategija.

Vaša strategija svijećnjaka sa binarnim opcijama, korak 1: Odaberite prave svijećnjake
Vaš prvi korak u stvaranju strategije svijećnjaka sa binarnim opcijama je odabir ispravne formacije svijećnjaka. Kao što smo gore naveli, imate tri mogućnosti:

 1. Jednostavna formacija svijećnjaka,
 2. Složena formacija svijećnjaka, i
 3. Vrlo složena formacija svijećnjaka.

Svaka od ovih formacija ima svoje prednosti i nedostatke.

Jednostavna formacija svijećnjaka je najčešća. Zbog toga što im je potreban samo jedan svijećnjak, jednostavne formacije svijećnjaka se mogu oblikovati u bilo kojem tržišnom okruženju u bilo koje vrijeme, te na osnovu njih možete pronaći mnoštvo mogućnosti za trgovanje.

Nedostaci jednostavnih formacija svijećnjaka su da su njihova predviđanja važeća samo za sljedeći svijećnjak te su od svih formacija svijećnjaka najmanje pouzdani.

Kada koristite jednostavne formacije svijećnjaka, prihvatite i ta ograničenja. Ukoliko znate što radite svejedno možete ostvariti profit, ali ćete dobiti niži postotak uspješnih trgovanja nego korištenjem složene formacije svijećnjaka. To ne predstavlja problem.

Niži postotak uspješnosti kod jednostavnih formacija svijećnjaka nije nedostatak zato što ga možete nadoknaditi investirajući u više trgovina. Stoga što su jednostavne formacije svijećnjaka najčešće od svih formacija, one Vam omogućuju više mogućnosti trgovanja nego bilo koji drugi tip svijećnjaka. Te dodatne mogućnosti više nego dovoljno nadoknađuju smanjen postotak dobitaka.

Isplativije je dobiti 70 od 100 trgovanja nego 8 od 10. Jednostavne formacije svijećnjaka iskorištavaju ovaj odnos i, od svih formacija svijećnjaka, omogućuju Vam potencijalno najveći dobitak. Nedostatak tako visokog potencijalnog dobitka je što su jednostavne formacije svijeća najviše rizične od svih ostalih formacija. Vjerojatno ćete imati dugotrajna razdoblja gubitaka i morate dobro upravljati novcem kako biste uspješno proveli strategiju koja je bazirana na jednostavnoj strategiji svijećnjaka.

Složenije formacije svijećnjaka nude više sigurnosti, ali manje mogućnosti trgovanja. Formacije koje su bazirane na dva svijećnjaka će se rjeđe formirati nego formacije sa jednim svijećnjakom, ali zato što je tržištu potrebno više vremena da stvori te svijećnjake, njihova predviđanja su pouzdanija.

Vrlo složene formacije svijećnjaka kao što je rame-glava-rame formacija Vam omogućuju da osvojite najveći postotak svojih trgovina, ali one se rijetko formiraju. Nakon formacije rame-glava-rame tržište će gotovo uvijek pasti, ali možda pronađete barem jednu rame-glava-rame formaciju u cijelom danu trgovanja.

Za Vas kao trgovca je bitno da bazirate svoju strategiju svijećnjaka na onom tipu formacije koji najviše odgovara Vašem karakteru. U ovom slučaju ne postoji pravi ili krivi način, te ukoliko na kraju mjeseca uspijete zaraditi, sve ste učinili ispravno.

Vaša strategija svijeće sa binarnim opcijama, korak 2: odaberite pravi tip binarnih opcija

Jednom kad pronađete formaciju svijećnjaka kojom želite trgovati u svojoj strategiji, morate odlučiti kako želite trgovati. Binarne opcije nude veliki broj različitih mogućnosti pomoću kojih možete napraviti predviđanja, a koju mogućnost odaberete to će definirati karakter Vaše strategije jednako kao i kojom formacijom svijećnjaka trgujete.

Binarne opcije Vam nude sljedeće alate za trgovanje predviđanjima koja nastaju Vašim formacijama svijećnjaka:

 • Najviša / najniža (High / low) opcija,
 • Dodir (One touch) opcija, i
 • Ljestve (Ladder) opcija.

Svaka od ovih opcija nudi različit odnos rizika i nagrade, a u slučaju ljestve opcija, značajno možete mijenjati odnos rizik/nagrada sa jednim te istim tipom binarnih opcija. Kako biste bolje razumjeli te odnose, pogledajmo svaki od ovih tipova opcija i kako ih možete koristiti u trgovanju strategije svijećnjaka.

Kako provesti strategiju svijećnjaka sa najvišim / najnižim opcijama

Pomoću najviših / najnižih opcija vršite najjednostavnija predviđanja od svih tipova binarnih opcija. Sve što trebate je predvidjeti da li će tržište rasti ili padati u odnosu na onaj trenutak kada Vam opcija ističe. Ukoliko se nekim dobrom trguje na $100, a vi odaberete istek valjanosti od jednog sata, možete predvidjeti da li će tržište za jedan sat biti iznad ili ispod $100.

Ukoliko su predviđanja sa najvišom / najnižom opcijom ispravna, dobijete isplatu od 70 do 85 postotaka. To znači, ukoliko investirate $50 u trgovinu, profitirat ćete oko $35 do $42.50.

Pomoću ovog sistema možete sigurno predviđati za Vašu strategiju svijećnjaka. Da biste uspješno trgovali, dovoljno je da se tržište pokrene u pravom smjeru barem za jedan mali porast. Kada, primjerice, koristite svijećnjak koji ukazuje porast, najviša opcija Vam povećava šansu za uspješno trgovanje. Dovoljan će biti bilo kakav pokret u pravome smjeru i Vi ćete dobiti svoju isplatu.

Nedostatak korištenja najviše / najniže opcije u svijećnjacima je što nude niže isplate nego bilo koji drugi tip binarnih opcija.

Sa svim ovim karakteristikama, najviše / najniže opcije su savršene za trgovce koji preferiraju spor, ali odmjeren pristup trgovanju binarnim opcijama. Pobjeda u jednoj ili dvije trgovine Vas vjerojatno neće obogatiti, ali možete izbjeći dugotrajne gubitke te redovno pobjeđivati. Trgovci koji vole pobjeđivati u većini svojih trgovina također se trebaju držati najviših / najnižih opcija.

Najviše / najniže opcije nude posebno zanimljive mogućnosti kada su u paru sa jednostavnim formacijama svijećnjaka. Stoga što jednostavne formacije svijećnjaka nude najrizičnija predviđanja, najviše / najniže opcije su idealan alat za uravnoteženje tog rizika i stvaranje strategije donekle umjerenog rizika u kojoj se svejedno može zaraditi zbog mnogih mogućnosti trgovanja koje jednostavne formacije svijećnjaka stvaraju te strategija ima visoku mogućnost zarade.

Kao što ova dva primjera pokazuju, korištenje najviše / najniže opcije u trgovanju svijećnjacima može biti vrlo privlačna strategija. Posebno će početnici lakše provesti strategiju baziranu na najvišim / najnižim opcijama nego strategiju baziranu na bilo kojem drugom tipu opcija.

Kako provesti strategiju svijećnjaka sa Dodir (one touch) opcijama

U usporedbi sa najvišim / najnižim opcijama, dodir opcije nude veći rizik uz mogućnost više isplate. Dodir opcije Vam omogućuju da predvidite da li će cijena dobra doseći određenu ciljanu cijenu barem jednom prije nego Vaša opcija istekne.

Dodir opcijama možete trgovati i sa svim formacijama svijećnjaka koji rade i sa najvišim / najnižim opcijama. Generalno gledano, prebacivanje na dodir opcije Vam smanjuje postotak pobjede, ali povećava prosječnu isplatu, te je to razlog što je trgovanje formacijama svijećnjaka sa dodir opcijama strategija koju vole ljubitelji rizika.

Postoji, međutim, jedna bitna razlika između najviših / najnižih i dodir opcija. Suprotno od najviših / najnižih opcija, dodir opcije ne zahtijevaju da cijena ostane na ciljanoj cjenovnoj razini. Dovoljno je da tržište na najkraći mogući trenutak dodirne ciljanu cijenu i vi ćete osvojiti svoju binarnu opciju.

Ova razlika čini dodir opcije najboljim tipom binarnih opcija za određene strategije svijećnjaka. Ako trgujete jednom od tih strategija, korištenje dodir opcija Vam može omogućiti porast postotka pobjeda i isplatu. Te strategije su sljedeće:

 • Primjerice, trgovci koji žele koristiti konačne granice uzoraka koji se nastavljaju kako bi osvojili binarnu opciju, otkrit će da su dodir opcije savršen alat za njihovu namjeru. Oni jednostavno mogu odabrati dodir opciju sa najdužim istekom valjanosti koja još nudi ciljanu cijenu unutar uzorka koji se nastavlja, i vrlo je vjerojatno da će osvojiti svoju opciju.

Sa najvišom / najnižom opcijom bi isto trgovanje bilo teže osvojiti. Tržište se nepravilno kreće unutar granica uzorka koji se nastavlja, a to otežava predviđanje da li će se trgovati iznad ili ispod određene cijene u određeno vrijeme. Puno je jednostavnije predvidjeti da li će tržište doseći određenu cijenu u nekom trenutku, a dodir opcije su savršen alat koji omogućuje takvo predviđanje.

 • Trgovci koji žele trgovati slomom (breakout) formacije otkrit će da su dodir opcije idealan alat za takva predviđanja. Slomovi su kratki, snažni pokreti koji se dogode kad tržište završi uzorak svijećnjaka i svi trgovci sada pouzdano znaju da se tržišno okruženje promijenilo. Ovo saznanje rezultira mnogim narudžbama, čime se pojačava aktivnost ponude ili potražnje, ovisno o obliku formacije svijećnjaka. Taj pokret se zove slom.

Kao trgovac binarnih opcija, možete trgovati slomom pomoću dodir opcija. Uslije toga što je slom izuzetno nestalan pomak, teško je trgovati sa najvišim / najnižim opcijama. Međutim, pomoću dodir opcija, možete predvidjeti da će tržište u nekom trenutku doseći ciljanu cijenu te tako osvojiti binarnu opciju.

S druge strane, morate biti oprezni kada kombinirate dodir opcije sa jednostavnim formacijama svijećnjaka. Već i sama predviđanja jednostavnog svijećnjaka su dovoljno rizična, tako da je trgovanje njima uz dodir opcije strategija koju jedino veliki ljubitelji rizika trebaju primjenjivati.

Za sve ostale tipove strategija, dodir opcije su zanimljiva alternativa dodir opcijama. Ukoliko volite osnovne karakteristike određenog tipa svijećnjaka, možete promijeniti cijeli koncept strategije koju bazirate na tim svijećnjacima ukoliko pređete sa najviših / najnižih na dodir opcije.

Kako provesti strategiju svijećnjaka, mogućnost 3: Ljestve (ladder) opcija

Ljestve opcije zauzimaju posebno mjesto na ovoj listi stoga što omogućuju dva potpuno različita načina trgovanja formacijama svijećnjaka. Jedan od tih načina je najsigurniji način za trgovanje svijećnjacima, a drugi je najrizičniji.

Ljestve opcije rade kao i najviše / najniže opcije u smislu da Vam omogućuju da predviđate da li će tržište zatvoriti iznad ili ispod ciljane cijene. Za razliku od najviših / najnižih opcija, ljestve opcije Vaš ne prisiljavaju da predviđanje temeljite na trenutnoj tržišnoj cijeni. Umjesto toga, slobodno možete odabrati Vašu ciljanu cijenu sa liste raspoloživih ciljanih cijena. Ovakav sistem Vam omogućuje da kreirate dva posve različita tipa svijećnjak strategija.

Prvo, ljestve opcije možete koristiti da predvidite kako će se tržište snažno pokrenuti. Kada predvidite da će se na tržištu trgovati iznad ciljane cijene koja je iznad trenutne tržišne cijene ili ispod ciljane cijene koja je ispod trenutne tržišne cijene, predviđate snažan pokret. Sukladno tome, dobijete visoku isplatu do 1,500 posto, ali također prihvaćate i rizik da mnogo stvari može poći po krivu.

Drugo, ljestve opcije možete koristiti da predvidite da će tržište zatvoriti iznad ciljane cijene koja je ispod trenutne tržišne cijene ili ispod ciljane cijene koja je iznad trenutne tržišne cijene. Ova predviđanja su relativno sigurna – tržište se čak može pokrenuti i u krivom smjeru dok god se snažno ne pokrene. Sukladno tome, možete osvojiti visok postotak Vaših trgovina, ali ćete dobiti i manju isplatu.

Ova dva načina trgovanja ljestve opcijama ih čini privlačnim alatom u Vašoj strategiji svijećnjaka. Možete ih koristiti na različite načine:

 • Ljestve opcije možete koristiti kako biste ostvarili najveći-rizik/najveća-nagrada predviđanja među svim tipovima binarnih opcija. Budite oprezni ako kombinirate ovaj način trgovanja sa jednostavnim formacijama svijećnjaka, one su već same po sebi dovoljno rizične. S druge strane, za složene i vrlo složene formacije svijećnjaka, ljestve opcije, unatoč ograničavajućim mogućnostima trgovanja, mogu biti odličan alat u ostvarivanju velikog profita.
 • Možete koristiti ljestve opcije kako biste strategiji dodali niskorizični profit. Kada očekujete neki pokret, možete koristiti ljestve opcije za sigurna predviđanja. Primjerice, možete predvidjeti u slučaju porasta da će tržište zatvoriti iznad ciljane cijene koja je znatno ispod trenutne tržišne cijene. Ovakvim predviđanjima ćete dobiti malu isplatu, ali biste trebali moći pobijediti u vrlo velikom postotku Vaših trgovina što će trgovanju donijeti lijepi profit bez puno rizika.

Na ova dva načina, ljestve opcije mogu dodati fini začin Vašoj strategiji i ponuditi Vam profite koje Vam niti jedan drugi tip binarnih opcija ne može.

Vaša strategija svijećnjaka sa binarnim opcijama, korak 3: odaberite prau investiciju po trgovini

Jednom kad ste odlučili kojim svijećnjacima želite trgovati i kako želite njima trgovati, morate definirati koliko novaca želite investirati u svaku pojedinu trgovinu. Važno je imati čvrstu strategiju upravljanja novcem jer je to jedini način da preživite razdoblja gubitaka te povećate kapital kad su stvari normalne.

Sa dobrom strategijom upravljanja novcem, u svaku trgovinu investirate fiksni postotak Vašeg ukupnog kapitala. U idealnom slučaju je taj postotak negdje između 2 posto i 5 posto.

Sa rizičnim strategijama, primjerice kombiniranjem jednostavnih formacija svijećnjaka sa dodir opcijama, morate očekivati duža razdoblja gubitaka nego što je to slučaj sa sigurnijim strategijama. Sukladno tome trebate prilagoditi iznos investicije po trgovini. Držite se 2 posto investiranja u rizičnim strategijama te investirajte samo 5 posto po trgovini kada znate da ćete osvojiti visok postotak Vaših trgovina.

Također imajte na umu da s vremenom možete prilagoditi iznos investicija po trgovini. Stoga kada prvi put definirate strategiju, bolje je biti na strani opreza. Ukoliko smatrate da je investicija od 2 posto po trgovini sigurna, možete povećati investiciju na 2.5 posto, onda 3 posto, i tako dalje. Ovakav oprezan pristup je bolji nego započeti za investicijom od 5 posto i završiti švorc.

Zaključak

Svijećnjaci su način prikazivanja kretanja cijena koji Vam omogućuju jednostavna predviđanja. Strategija svijećnjaka koristi ta jednostavna predviđanja kako bi stvarala profitabilne investicije.

Postoje tri tipa formacija svijećnjaka na kojima možete graditi strategiju svijećnjaka:

 • Jednostavne formacije svijećnjaka,
 • Složene formacije svijećnjaka, i
 • Vrlo složene formacije svijećnjaka.

Složene formacije omogućuju sigurnija predviđanja, ali nude slabije mogućnosti trgovanja.

Možete kombinirati trgovinu formacijama svijećnjaka sa najvišim / najnižim opcijama, dodir opcijama ili ljestve opcijama. Kombiniranjem jedinstvenog rizik/nagrada profila ovih tipova opcija sa različitim formacijama svijećnjaka, možete stvoriti strategiju koja najbolje odgovara Vašem karakteru.

Koristite informacije koje ste našli u ovom vodiču i moći ćete stvoriti strategiju svijećnjaka koja će Vam pomoći da profitabilno trgujete te će Vas povesti na put financijske neovisnosti.Start now

Zaradite novac u tri laka koraka!

Moja metoda ne može se koristiti svugdje. Većina banki i trgovatelja ne zna o čemu se radi. A čak i kad znaju za nju, ne bi ju nikad, ni pod kojim uvjetima, dali običnim ljudima. Zato je važno izabrati pouzdanog licenciranog brokera koji će Vam dopustiti da zaradite novac. Ovo su moja dva omiljena brokera. Registrirajte se kod jednog od njih - ili čak kod oboje. Oba nude besplatne savjete, video tutorijale i osobnog savjetovatelja - potpuno besplatno.

Isprobajte strategiju s demo verzijom:

  Make Money Robot

Obični robot koji Vam omogućava trgovanje binarnim opcijama automatski čak i ako ste početnik
Moj brzi savjet: Preporučam trgovanje parovima valuta, naprimjer EUR/USD ili CNY/USD.
Minimalni depozit: $200
 

  Binomo

Tiburo Corporation Ltd
Moderan broker s malim zahtijevanim minimalnim ulogom
Moj brzi savjet: Broker omogućuje neprekidno trgovanje, uključujući i vikend, s trgovanjima za samo 1 dolar
Minimalni depozit: $10
 
 


  Bojan (62.4.57.*) napisao

Kako zaraditi za zivot

Zelio bih da mi pomognete da počenem i ja da zaradjujem bolje i da sredim životno pitanje.. tu sam za svaki savjet..

  Jovo Pupovac (178.221.228.*) napisao

Pocetnik     To bi bio Olymptrade

Malo sam zbunjen oko svega, trebalo bi par saveta za siguran pocetak.

  Tanja (89.111.226.*) napisao

Koji metod    Olimp trade

Nisam shvatila bas najbolje metod na koji se moze dobiti novac.Ako mozete da objasnite kako bi vi krenuli sa ulaganjem koliko da bude ulaganje, koliko da traje jedna oklada, koliko oklada da bude....

  Vaso (159.89.111.*) napisao

Binarne opcije    Zasad nema

Pozdrav Matko.Moze li se trgovati preko pametnog telefona Microsoft?Ili moze samo preko Androida i iOS.

  mladen (24.135.193.*) napisao

    Binomo

iam karticu deviznog racuna,dal mogu nju da koristim

  fuad (77.77.216.*) napisao

pomoc    ne trgujem

postovanje svaka vam cast volio bi da se i ja bavim nekim ovako stvarima al problem su financije za nabavak kom laptopa il mobitela da bi mogao da budem jedan dio tvog posla u bosni je tesko
meni bi trebale financije za pocetak dali tako mozes da pomognes bio bi vam zahvalan
unapred hvala

  seida duvnjak (95.156.153.*) napisao

kako poćeti

meni ništa nije jasno, možete mi korak po korak objasniti šta trebam

  Mira (62.4.55.*) napisao

informacije

Postovani ,mogu li dobiti uputstva za rad?

  dean german (2a02:810d:1c40:208e:f522:6f0:f13) napisao

ulog za uplatu i pomoc

Postovani,
molim vas ,ako bi ikako mogli stupiti u kontakt i malo mi objasniti kako sve to funkcionira i jel pstoji mogucnost uplate novca ,a da netko drugi radi sa mojim novcima.
hvala unaprijed

  Elmina (195.222.39.*) napisao

Može više informacija. L.p

Svi komentari (na novoj stranici)
 
 
 

 Dodajte novi komentar!

Pitajte bilo što ili podijelite svoje iskustvo
Primiti ćete detaljne upute na vaš e-mail.